Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
14 Posty
adam kaja
(vikingq1)
Wiking
mąż powiedział że wniesie do sądu o całkowitą opiekę nad córką do sądu że to ja jestem winna rozpadu małżeństwa bo nie współzyłam z nim 8 miesięcy i jestem osobą z zaburzeniami emocjonalnymi,agresywną i mam depresje po porodową i zle to wpłynie na wychowanie córki po za tym za mało zarabiam(9000kr) i nie będzie mnie stać na mieszkanie i na nianię.nie wiem co robić, boję się żeby nie odebrali mi córki.Prosze o radę miał 1,5 prom alkoholu i kłamie bo nie chcę się zgodzić na jego spotkania z córką bez osoby do dozoru bo boję się o córkę.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
2840 Postów
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
bo boję się o córkę.

o jakiego rodzaju strach ci chodzi kobieto?
Zgwałci własną córke........czy tez będzie judził przeciw tobie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Wypisuję się z tego teatrzyku ... nie Moja ulubiona piaskownica ...
---

Faktycznie Twój Mąż ,ma trochę racji , jak się Ciebie dokładnie czyta ... .
---
By bezstronnie coś doradzić trzeba by znać również zdanie drugiej strony /męża / .
A tak ...
na razie...
...B Ę C ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
vikingq1 napisał:
mąż powiedział że wniesie do sądu o całkowitą opiekę nad córką do sądu że to ja jestem winna rozpadu małżeństwa bo nie współzyłam z nim 8 miesięcy i jestem osobą z zaburzeniami emocjonalnymi,agresywną i mam depresje po porodową i zle to wpłynie na wychowanie córki po za tym za mało zarabiam(9000kr) i nie będzie mnie stać na mieszkanie i na nianię.nie wiem co robić, boję się żeby nie odebrali mi córki.Prosze o radę miał 1,5 prom alkoholu i kłamie bo nie chcę się zgodzić na jego spotkania z córką bez osoby do dozoru bo boję się o córkę.

No, to alimenty ci pomoga i juz cie bedzie stac.
Moja droga, kobiety czesto robia z siebie ofiary, takie biedne, pokrzywdone, bo maz pil, bo mnie uderzyl, bo oskrazyl ze jestem agresywna.
Poza tym zastanow sie co tak na serio sie wydarzylo, bo to co piszesz to sie kupy dupy nie trzyma, przepraszam - nie chce cie urazic, ale jestem osoba postronna i oceniam na zimno.
I zastanow sie, dlaczego ktos mialby mu zabronic kontaktu z dzieckiem?
Odpowiedz sobie na pytania gdzie chcesz dalej mieszkac, czy chcesz sie rozstac itp. Nerwami niczego nie zalatwisz, wrzeszczeniem do telefonu i smsami tez nie.
Idz do adwokata, albo pogadaj z mezem na spokojnie.
P.s poza tym nikt tu nie wie dlaczego on sie napil i co sie wydarzylo. Nie oczekuj, ze ktos ci powie co masz zrobic krok po kroku.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
85 Postów
Krzysztof Woźniak
(SpikeMc2)
Początkujący
Jeżeli chcesz się dowiedzieć na temat rozwodu alimentów itd. to zostaw mi jakąś wiadomość w mojej skrzynce bo jestem tu juz dłuzszy czas i mam nieco kontaktów także z takimi osobami którzy się znają na takich sprawach i prawie norweskim. Bo na forum to za dużo by było opowiadania o tym.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty
adam kaja
(vikingq1)
Wiking
A jesli mąż nie podpisze separacji to będzie mi musiał płacic alimenty czy musze wniesc sprawe do sadu jak sie nie dogadamy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Po pierwsze, nie musi podpisywac zgody na separacje, a po drugie w Norwegii nie ma sadownych spraw o alimenty. Albo sie sami dogadujecie, albo skladasz podanie do nav, zeby wyliczyli i mu ewentualnie sciagali z wyplaty.
Ale najwazniejsze jest to, ze zanim separacja zostanie orzeczona musisz dostarczyc potwierdzenie, ze oboje uczestniczyliscie w spotkaniu dot. opieki nad dzieckiem, tzw. meklingsatest.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów

(carina)
Wiking
odpowiedzialm dwa razy obszernie ale kasuje mi posty
wysylam ten na probe
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów

(carina)
Wiking
ha, moze musze pisac etapami

1. mekling, czyli rozmowa pojednawcza dotyczaca podzialu opieki nad dzieckiem. organizowana w wielu miejscach m.in w Nav. Musisz tam zadzwonic i umowic sie na spotkanie. nie musisz powiadamiac o tym meza. dostanie on powiadomienie z urzedu. jesli sie nie pojawi otrzymasz potwierdzenie, ze przyszlas tam sama i to wystarczy by starac sie o separacje

w Norwegii:
- nie jest brana pod uwage sytacja materialna rodzicow przy rozpatrywaniu , gdzie dziecko bedzie mieszkac
- nie zaleca sie, by dzieci ponizej 3 roku zycia mialy dwa domy, wiec opieka 50% na 50% jest odradzana
- minimalny kontakt rodzica z dzieckiem to co drugi weekend i jeden dzien w tygodniu. bierze sie jednak pod uwage bardziej dobro dziecka niz prawa rodzicow wiec kontakt z rodzicem moze byc jescze bardziej ograniczony lub czasowo wstrzymany, moze rowniez wystapic decyzja, ze kontakt z dzieckiem moze sie odbywac tylko w wypadku gdy nastepuje z inna zaufana osoba dorosla
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów

(carina)
Wiking
2. z internetu sciagasz wniosek o separacje, do wniosku dolaczsz kopie z mekling
twoj maz nie musi podpisywac sie pod wnioskiem. dostanie on kopie wniosku z urzedu. jesli go jednak nie podpisze separacja zostanie opozniona o kilka tygodni, jest to termin skladania przez niego odwolania. po kilku tygodniach otrzymasz potwierdzenie zlozenia wniosku. Z tym potwierdzeniem mozesz zglosic sie do Nav, nie musisz czekac na formalna separacje. dowod separacji otrzymuje sie z reguly po 2-3 miesiacach od wyslania wniosku. Po roku separacji mozesz zlozyc wniosek o rozwod. droga postepowania jak wyzej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-8  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok